استودیو های هم گرا
استودیوهای طراحی
هسته مرکزی دوره ۹ ماهه استودیوهای همگرا چهار استودیو طراحی هستند که در فضایی واحد و در کنار هم شکل گرفتهاند. دوره امسال در دو بازه زمانی سه ماهه فاز اول (4w3w) و شش ماهه فاز دوم (تز) برنامهریزی شده است. فاز اول شامل ۴ کارگاه فشرده سه هفته ایست که هر کدام موضوع مجزایی دارد. در طول این فاز شرکت کنندگان به ۴ دسته تقسیم شده و به تناوب، هر سه هفته یکبار تحت هدایت یکی از اساتید اصلی و مشاوره تئوریک استاد نظری دوره بر روی موضوع کارگاه کار خواهند کرد. بدین ترتیب تمامی شرکت کنندگان تجربه حضور و آشنایی با متد کاری تمامی اساتید همگرا را در طول سه ماه فاز اول داشته و در تصمیمگیری برای اولویت بندی و انتخاب استودیوهای خود برای ترم دوم شناخت دقیقتری را خواهند داشت. در ترم دوم دانشجوها پس از آشنایی با موضوع تحقیق هر استودیو و بر اساس اولویتهای خود و استودیوها وارد یکی از چهار استودیو شده و در قالب کار تیمی، به مدت ۶ ماه بر روی تز خود کار خواهند کرد. نتیجه تحقیق هر گروه در این مرحله در قالب یک پروژه معماری و در سایتی داخل تهران آزموده می شود.
فضای کاری استودیوهای طراحی در تمام طول دوره به غیر از تعطیلات رسمی در اختیار دانشجویان خواهد بود و هرکس فضای مختص به خود را در طول این ۹ ماه خواهد داشت. اساتید و دستیاران آنها در طول هر هفته جلساتی را به صورت حضوری و مجازی با اعضا گروه های خود خواهند داشت. فضای اشتراکی استودیوها به شرکت کنندگان امکان حضور و بهره بردن از گفتگوهای دیگر استودیوها را می دهد و نگاه تعاملی دوره همه را به اینکار تشویق می نماید. همچنین جلسات بررسی بین گروهی و بین استودیوها در طول دوره و با فواصل منظم تشکیل می شود تا امکان گفتگو همافزایی تجربیات و افکار افزایش پیدا کند.
یکی از ارکان مهم استودیوهای همگرا جلسات نقد و بررسی در پایان ترم اول و دوم (پایان دوره) می باشد. در این جلسات با دعوت از صاحبنظران و اندیشمندان حوزه های مختلف تلاش می شود که دامنه گفتگو در رابطه با پروژه ها وسعت یافته و دیدگاههایی به روز در اختیار استودیوها قرار بگیرد.
تهران
قرارگیری ساختمان کانون معماران معاصر در تهران، شهری با تجربیات کلیدی سیاسی، فرهنگی، اجتماعی تاریخ معاصر که آنها را در قالب کالبدی شهری بازنمایی می کند و مهمترین صحنه مواجه زیست ایرانی و مدرنیته است، باعث شد تا استودیوها از شروع فعالیت خود بر روی بازخوانی این شهر تمرکز کند.
استودیوها سعی می کنند با فراتر رفتن از دیدگاه کلیشهای و منفینگر به تهران، از این شهر و پتانسیل های نهان آن به عنوان یک منبع الهام و امکانی برای آموختن استفاده کند. در همین راستا شهر با همه آزمونهای رسمی و غیر رسمی خود که در طول تاریخ از سر گذرانده با دقت مورد بازخوانی قرار می گیرد.
در طول دورههای گذشته افراد زیادی در زمینههای مختلف جهت شناخت تهران از جمله پاملا کریمی، نیلوفر کاخی، حامد خسروی، مبشر نکویی سخنرانی داشتهاند.
سخنرانی ها و جلسات نقد و بررسی
در راستای ایجاد گفتمان و فراهم کردن امکان آشنایی با دیدگاههایی نو، همگرا دایما می کوشد تا با دعوت از صاحب نظران پیشرو رشتههای مختلف فرصت های بیشتری برای کسب دانش و اشتراکگذاری تجربه های خود را فراهم کند. این گفتگوها در قالب سخنرانی و دعوت از مهمانان برای جلسات نقد و بررسی صورت می گیرد.
با توجه به گسترش امکان ایجاد ارتباط مجازی با موسسات و افراد صاحب اندیشه و تجربه سالهای گذشته کانون معماران معاصر در این رابطه، امسال تلاش می شود تا در کنار شخصیتهای علمی شناخته شده در ایران از چهرههایی که به علت دوری فیزیکی کمتر قابل دسترس بودهاند استفاده بشود. در سالهای گذشته در کنار سخنرانی هایی که با اعضا علمی موسسات آموزشی چون Sci-Arc و Iaac برنامه ریزی شده بود، مهمانان سرشناسی چون ……..
در جلسات نقد و بررسی و سخنرانی های همگرا حضور داشتهاند.
زندگی و فرهنگ استودیو
تجربه ۹ ماهه همگرا، تجربه پیوستن به یک فرهنگ است. فرهنگی که مدام تشویق به تجربهگرایی می کند و هیچ ترسی از خطا کردن ندارد. فرهنگی که تفکر انتقادی را قدر می نهد و بلندپروازی را ترویج می کند. واپس گرایی را بر نمیتابد و به خوانش انتقادی و سازنده از تاریخ و چگونه بودنمان باور دارد.
۹ ماه دوره همگرا، ۹ ماه تلاشی عملگرایانه، بی وقفه و با تمرکز برای جستجو و کشف دریچههایی به دستاوردهایی نو و معتبر برای آینده است. تجربه ای مبتنی بر گفتمان و با اعتقاد به هم افزایی دانش در فضای شفاف و همراه با کار در کنار یکدیگر.
دوره نظری، اندیشه و تفکر انتقادی
امسال دوره نظری، همگام با استودیوهای طراحی، بر تبیین بنیانهای نظری تزهای فکری هر چهار استودیو تمرکز خواهد کرد. در طول دوره تلاش خواهد شد با بررسی ریشههای فکری و نمونه های مرجعی (precedent) مرتبط با پروژه فکری هر استودیو، امکان بسط نظری این اندیشهها فراهم گردد.
بخش دیگر فعالیتهای این دوره که در موازات و متداخل با موضوع اولیه انجام خواهد شد، تمرینهایی برای آشنایی با تفکر انتقادی و نگارش نقادانه است. تمرین هایی که به منظور ایجاد فضایی برای نقد و چالش محتواهای ارایه شده است. در این بخش شیوه های نقد درونی و بیرونی تمرین شده و نحوه تولید متن و روشها(تکنیکها) ینگارش انتقادی مورد بررسی خواهد گرفت.
در دوره های نظری، علاوه بر ارائه برخی مبانی در کلاس، لکچرهایی به دعوت مدرس دوره انجام میپذیرد که از جمله آنها در سالهای گذشته میتوان به ارائه آیدین ترکمه در باب تولید فضای لوفور، آرین خلیقی درباره معماری معاصر در ژاپن، سعید ماخانی درباره مفاهیم کلیدی در فلسفه سیاسی، پرشیا قره گوزلو درباره مفاهیم کلیدی در خوانش شهر، آرش بصیرت درباره شهرسازی انتقادی و شروین وکیلی در باب جامعه شناسی خیابان لاله زار اشاره کرد.
در این دوره همچنین محصول کار فکری و عملی شرکت کنندگان در مقاطع مختلف به داوری مدعوین صاحب نظر گذاشته می شود. از جمله افراد دعوت شده می توان به آرش نصیری، کوروش رفیعی، سامان سیار اشاره کرد. از محصولات این استودیو به خوانش های دانشجویان از گالری های سرپنتاین که در قالب یک کتابچه به نگارش در آمده است و با پایان ویرایش در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت می توان اشاره کرد.
دوره فرم، ارایه و بازنمایی (Presentation and Representation) دیجیتال
آموزش های انجام شده در این دوره با هدف افزایش مهارتهای دیجیتال در مدل سازی سه بعدی، ارایه و بازنمایی معماری شرکت کنندگان برنامه ریزی شده تا فرصت کشف و بروز ایده های آن ها با اتکا به توانایی های بیشتر برای بروزشان هموارتر شود. تمرینات در روند یک پروژه معماری انجام می شود تا مفاهیم و مهارتهای آموزش داده شده در حین کار فکری و به عنوان ابزاری که فرد در داخل امکانات آن به ایدهپردازی دست می زند برای شرکت کنندگا جا بیفتد.
برای طراحی تمرین این دوره به مانند سالهای گذشته به خارج از دیسیپلین معماری و به سراغ سینما می رویم. سینما بهعنوان یک پدیده زمانمند/ فضامند همانند معماری به بازنمایی واقعیت می پردازد، هرچند که معماری می تواند به واقعیتی عینی تبدیل گردد. از همین جهت روش هایی که سینما برای بازنمایی به کار می برد مورد مطالعه قرار گرفته و الهامبخش استودیو در جستجو برای یافتن امکاناتی جدید از بازنمایی و انتقال مفاهیم در معماری خواهد بود.
در سالهای گذشته این دوره، آثار سینمایی متعددی مورد بررسی قرار گرفت که ماحصل دوره سوم و مطالعه بر روی فیلم دستفروش و پروژههای آن، بستری را برای یک نمایشگاه و رویدادی با حضور اصغر فرهادی و گروهی از معماران فراهم نمود.






